April 29, 2011

Wangian Tarbiyyah...

Kau kata dirimu ditarbiyyah,
namun mengapa masih leka dengan dunia,
jari masih asyik menari di papan kekunci,
papan kekunci komputer mahupun telefon,
yang mengawal pergerakan syaitan maya,
bermain kononnya hilangkan duka,
sanggup lakukan perkara sia-sia,
ini bukan wangian tarbiyyah.

Kau kata dirimu ditarbiyyah,
namun masih hanyut dengan dunia,
dijadikan rutin membaca majalah,
bukan hanya majalah mangga,
majalah oren, nenas jua papaya,
semua dijadikan koleksi idaman,
komik-komik setiap siri tidak ketinggalan,
kononnya sekadar mengisi waktu lapang,
banyak lagi perkara lain yang boleh kau lakukan.
ini bukan wangian tarbiyyah.

Kau kata dirimu ditarbiyyah,
namun masih alpa dengan dunia,
wayang-wayang lalai masih terus dilayan,
yang mengundang kepada zinanya mata,
melihat perkara yang bukan-bukan,
membuang masa yang amat berharga,
konon bukan selalu cuma sekali,
bagaimana jika sekali itu lah takdirnya kau mati...



*ingatan buat diri dan sahabat2 semua :)

April 20, 2011

Interview...

telah ku usahakan yg trbaik..andai itulah tmpat yg trbaik buatku,insyaAllah akanku jejakkan kaki ini ke tanah mulia nan suci itu..ujian brtulis dn lisan,selamat dah aku jalani..hanya doa yg mggunung tggi kpdaNya tika ini..





panel : ok,bacakan ayat2 tu...
Surah az-Zumar (32-40:24,462)
ana : a'uzubillahi...............................
......
     ......
           .......
lepas abes bace,dgn gagap2 + gemuruh...hrmm..brmulalah sesi prbualan...
panel : hrmm..slain mhon dq ni,ade mohon yg lain2 x??
ana : ada memang ada ustaz..upu,matrik.....(bla3...)
panel : katakanlah ae..kalau awak dpat semua skali..mane 1 awak nk plih???
ana : ermmmmmmm.........................
panel :   (n_n)
ana : memang ni yg sy harap2kan ustaz..dr prsijilan lg sy dah mohon...tp xdpat..ble ana mhon lg skali utk diploma,bru dpat n layak utk ke intrview..
panel : tengok sijil2 awak tu..(sambil belek2...)
ana : ...........(debar gler jntung)........
panel : pngerusi kkq rupenyer..tp knape mase bace td lain mcam je??
ana : (hanya mmpu trsenyum dn brdiam diri)...
panel : awak exco disiplin??hrmm...kalau masok dq nnti,bole tahan ke dgn disiplin kat sane??ramai yg cabut bile dah seminggu kat sana..
ana : insyaAllah ustaz :)
panel : ada kawan kat sana??
ana : ada..tp dia prsijilan..
panel : cuba awak tnya dia mcam mana khidupan die kat sana..mcm mane disiplinnya..sape guru disiplin kat sana...(bla3.....)
*lama jugak prbualan ana dgn ustaz tu..macam2 yg die tnya..xlarat plak nk tulis semuanya kt sini..
*lastly...
panel : hrmm..macam ni lar..apa2pun,kalau ade rzki,kita brjmpe kat sana nnti..insyaAllah..doa2 je lar byk2 ye.. :)
ana : syukran ustaz (sambil tersenyum 'ketakutan') =|
..............................
mudah2an...amin :)
wallahu'alam...

April 14, 2011

Demi Cinta, Aku Tinggalkan Cinta...

Lama juga ana x update blog ni..ade juga yg tanya..hrmm..
setakat ni,masih tiada idea utk post ape2..cuma kali ni,just nak share sesuatu.. :)
........................

Segala puji-pujian bagi Allah Tuhan Seru Sekelian Alam, Pencipta langit dan bumi, Pentadbir sekelian makhluk, Pengutus para Rasul SAW kepada orang-orang yang mukallaf, untuk memberikan hidayah kepada mereka dan menerangkan syari‘at agama, dengan dalil-dalil yang putus (yang yakin) serta bukti-bukti yang jelas. Saya memujiNya atas segala nikmatNya dan saya berdoa kepadaNya tambahan kurniaanNya dan kemurahanNya. Saya bersaksi bahawa tiada Tuhan kecuali Allah, Tuhan Yang Maha Esa, Maha Perkasa, Maha Pemurah lagi Maha Pengampun. 


Sebenarnya sudah lama saya ingin kongsi kisah saya ini dengan sahabat-sahabat sekalian. Tapi, setiap kali laptop saya buka, jari ini jadi kaku untuk menulis. Tapi akhirnya saya nekadkan juga untuk menulis tentang ini. Hati saya bagai ditarik-tarik untuk menulis. Saya sudah tidak berdaya untuk pendam segalanya. Saya bimbang jika makin saya pendam, saya akan makin tersiksa dalam dunia saya sendiri. Doa saya semoga Allah SWT ampuni saya atas segala apa yg saya lakukan ini. Apa yang akan saya coretkan ini adalah sekadar buat tatapan sahabat-sahabat sekalian. 

Ia adalah pengalaman saya sendiri. Ia hadir dari lubuk hati saya sendiri. Bukan fantasi atau rekaan semata. Saya tidak bermaksud untuk mengeluh apatah lagi mengingkari apa yang telah Allah SWT tetapkan kepada saya dan kita semua orang yang beriman denganNya. Kisah ini saya ceritakan supaya apa yang saya lalui tidak berlalu begitu saja tanpa saya kongsi dan tanpa saya rekodkan sebagai panduan bagi diri saya sendiri untuk hari-hari kemudian. Ianya terjadi sewaktu saya berada dalam tahun 2 diploma dan si dia berada dlm tahun akhir diploma. Kebetulan kami belajar di tempat yang sama dan dalam jurusan yang sama di Bangi.